سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
نظام از ما توقع ارائه لیست نداشته باشد!
اسماعیل گرامیمقدم، فعال اصلاحطلب و سخنگوی حزب اعتماد ملی در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا پیرامون انتخابات ۱۴۰۰ در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه "اصلاحطلبان در عمده اظهار نظرهای خود تاکید میکنند که این جریان دیگر از نامزدی اجارهای حمایت نخواهد کرد؛ در حال حاضر از کاندیدهای بالقوه اصلاحات کسی را مدنظر دارید که قابلیت تصدی این سمت را داشته باشد و از فیلتر شورای نگهبان هم عبور کند"، گفته است: اساساً در ایران دو رکن برای انتخابات داریم یکی شورای نگهبان و دیگری رای مردم که مهمترین ارکان هستند که ما نامزدهایمان را باید با این ملاحظات معرفی کنیم. بر همین اساس حزب اعتماد ملی در آخرین جلسه جبهه اصلاحات مخالفت خود را با مباحثی که مطرح شد، اعلام کرد. حزب اعتماد ملی مخالف فعالیت جبهه اصلاحات قبل از اعلام نظر و تایید صلاحیت توسط شورای نگهبان است. با این تفاسیر ما در این دوره اشتباه دوره گذشته را نخواهیم کرد و تصمیم داریم در صورتی که نامزدی نداشته باشیم، لیست ارائه ندهیم. این موضوع اساس یک اندیشه و فکر در جامعه و نظام سیاسی است و این حق هر حزبی است که در حالی وارد عرصه انتخابات شوند که آن حزب را به رسمیت بشناسند!
او میافزاید: اگر شورای نگهبان هیچ یک از اصلاحطلبان را تایید صلاحیت نکرد نظام نیز نباید از ما توقع ارائه لیست داشته باشد. نامزدهای غیر اصلاحطلب ثابت کردند که به عهد و پیمان خود وفادار نیستند و آقای روحانی پس از اینکه رای خود را از اصلاح طلبان گرفت به آنها پشت کرد و این باعث ناامیدی مردم شد. ما نامزد نداشته باشیم بهتر از این است که از نامزدی حمایت کنیم که اصلاح طلب نیست. مردم انتظار دارند اصلاح طلبان جسورانه و شجاعانه مطالبات آنان را در چارچوب اصلاح طلبی پیگیری کنند و همچنین توقع ندارند که در صورت نداشتن کاندیدا و برای رسیدن به قدرت از افرادی حمایت کنند که اصلاح طلب نیستند و مطالبات مردم را ارزان بفروشند.[۱]
***
*آقای گرامیمقدم و دوستان ایشان پس از اینهمه سال سیاستورزی و حضور در قدرت اولا یاد نگرفتهاند که شرکت در انتخابات برای گروهها و احزاب سیاسی در هر شرایطی واجب و تکلیفی است که هرگز ساقط نمیشود.
ثانیا آنها از فهم این حقیقت نیز عاجزند که مردم بیش و پیش از آنکه به مطالبات سیاسی خود از احزاب و گروهها بیاندیشند؛ انتظار کارآمدی و عملکرد قانونی و عقلانی را از این گروهها دارند.
انتظاری که جبهه اصلاحات به معنای کامل کلمه به آن پشت پا زده است و امروز پس از نزدیک به ۳۰ سال حضور در مناصب اجرایی کشور؛ کارنامهای مشحون از ناکارآمدی و عملکردی مملوّ از فتنهگری و فعالیتهای غیر قانونی را تحویل مردم داده است.
اظهارات گرامیمقدم را بایستی در چارچوب ایما و اشارههای این روزهای ستاد اصلاحات مبنی بر "تحریم خاموش انتخابات" (در انتخابات شرکت نمیکنیم چون نامزد ما تأیید صلاحیت نمیشود) ارزیابی کرد.[۲]
***
آنها یکی یکی پای فرمان تحریم خاموش انتخابات را امضا میکنند
زمزمههای لیدر اصلاحطلبان برای سومین فتنهگری!
لیدر اصلاحطلبان به تازگی در پیامی به کنگره جمعیت زنان مسلمان نواندیش، صحبتهای قابل تأملی را به لحاظ سیاسی و امنیتی مطرح کرد.
آنچه که در ادامه میخوانید بخشهایی از پیام او به نقل از کانال تلگرامی امتداد است:
_ شرکت یا عدم شرکت مردم در انتخابات امری نیست که صرفاً با توصیه و نصیحت یا امر و نهی محقق شود بلکه باید زمینههای عینی آن فراهم آید.
_ مردم آگاه و رشید نیاز به قیّم ندارند. طبیعی است که شرط و قیدهایی هست که هم در انتخاب شوندگان و هم انتخاب کنندگان باید رعایت شود، ولی این شرایط به هیچ وجه نباید نقضکنندۀ موازین انتخابات آزاد باشد و نیز نظارت بر آن که امری لازم است بههیچوجه نباید منافی حق انتخاب مردم و بهصورت اعمال قیمومیت بر آنان باشد.
_ با این که علیالظاهر همه خیرخواهان، از رأس نظام تا بخشهای فرودین آن می خواهند که انتخاباتی پرشور و پررونق برگزار شود و بر آن نیز تأکید می شود، متأسفانه فشارهایی هست که در عمل تحقق این خواست را دشوار یا منتفی می کند.
_ فعلاً در مورد انتخابات شوراها اولاً عدم استقبال از نامزدی در انتخابات که در پارهای موارد حتی تعداد نامزدها برابر تعداد اعضای شورا نیست نشانه روشنی است بر دلسردی جامع هم در رای دهندگان و هم رای گیرندگان...بهنظر میرسد که در مورد انتخابات ریاستجمهوری مشکلات بیشتری وجود دارد.[۳]
*آنچه که خاتمی در بالا پیرامون نبودن زمینههای مشارکت، خدشه بر انتخابات آزاد و منتفی شدن انتخابات پرشور! گفته است عملا چیزی جز تأیید فرمان تحریم خاموش انتخابات (شرکت نکردن به بهانه ردّ صلاحیت نامزدهای اصلاحطلب) نیست.
نظیر همان صحبتهایی که او پس از فتنهگری در سال ۸۸ اما در تیرماه سال ۹۸ و چند ماه قبل از انتخابات مجلس یازدهم مطرح کرد و ما در وبلاگ مشرق تصریح کردیم که او و همقطارانش قصد "تحریم انتخابات مجلس یازدهم" را دارند.[۴]
این کینهتوزی و عداوت ستاد اصلاحات هماکنون میرود تا در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ نیز تکرار شود با این خصلت که هسته سخت اصلاحات عملا داغ "خروج از دموکراسی" را بر پیشانی خود نهاده است.
به این معنی که دیگر نمیتوان به این جریان خاص سیاسی به عنوان یک جریان داخل نظام نگریست زیرا جریانی که انتخابات را نفی میکند در واقع اسلحه را تأیید میکند!
قبل از خاتمی، مرد خاکستری اصلاحطلبان یعنی موسوی خوئینیها نیز در بیانیهای بر رفتار شریرانه تحریم انتخابات تأکید کرده بود.[۵]
جالب است که در ادامه این حلقههای زنجیروار، سعید حجاریان است که طی سالهای گذشته دائما به تئوریزاسیون اغتشاش پرداخته و البته موفقیتی مثل "آبان۹۸" را نیز بدست آورده است.[۶]
این فکتها نشان میدهد که بحث تحریم خاموش انتخابات نه یک رفتار اعتراضی سیاسی بلکه بخشی از یک پروژه خطرناک ضد امنیتی است که وقوع "فتنه اقتصادی" را در خیابانها تمنّا میکند.
باید دانست که انتخابات ۱۴۰۰ نیز همچون انتخابات مجلس یازدهم با هر میزان مشارکتی برگزار خواهد شد و در صورت رعایت مُرّ قانون بعنوان اصلیترین ضرورت انتخابات؛ نتیجه آن بر همه لازمالاتباع خواهد بود.
اصلاحطلبان که رفتارهای براندازانه و ناکارآمدی آنها طی سالهای گذشته بر همه عیان شده است؛ اصرار دارند که نظام اسلامی باید در انتخابات پیش رو رجال مورد تأکید آنها را اگرچه دارای سوابق سوء هستند تأیید صلاحیت کند و اگر این اتفاق رخ ندهد آنها دست به تحریم انتخابات خواهند زد!
این در حالی است که تکلیف حضور در انتخابات در هیچ شرایطی ساقط نمیشود و فرض بر ردّ شدن صلاحیت نامزدان مورد تأکید اصلاحطلبان؛ آنها به لحاظ منطق دموکراسی بایستی از نامزدهای ائتلافی حمایت کنند.
خروج از انتخابات، معاندانهترین رفتاریست که یک طیف سیاسی میتواند مرتکب آن شود.
***
غنیسازی ۶۰ درصد؛ نتیجه رأی مردم به "مدیریت جهادی"
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی روز جمعه گذشته در یک توییت نوشت: "با افتخار اعلام میکنم در ساعت ۰۰:۴۰ نیمهشب گذشته (بامداد جمعه) و در شب زیارتی سید الشهدا(ع)، دانشمندان جوان و خداباور ایرانی توانستند به محصول اورانیوم با غنای ۶۰ درصد دست یابند. این موفقیت را به مردم شجاع ایران اسلامی تبریک میگویم؛ ارادۀ ملت ایران معجزهآفرین است و هر توطئهای راخنثی خواهد کرد.[۷]
در همین زمینه، علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی نیز در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا گفت: اقدام بزرگی انجام شده و با آقای قالیباف به عنوان رییس مجلس شورای اسلامی همواره در تماس هستیم. ما در چارچوب قانون اقدام راهبردی عمل کردیم و سیر تحولات فعالیتهای هستهای در چارچوب قانون را به استحضار ایشان میرسانیم.
وی افزود: امروز (جمعه) نزدیک سحر به اطلاع ایشان این دستاورد بزرگ را رساندم و ایشان هم اعلام کردند. از وی و از رییس کمیسیون امنیت ملی قدردانی میکنم که به لحاظ مسائل مالی و دیگر موارد کمک میکنند که قانون مجلس را به پیش ببریم.
رییس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: دوستانی که این مورد را در قانون وارد کرده بودند به ما گفته بودند با احتیاط جلو بروید و میخواستند در مذاکرات با حسننیت جلو برویم، ولی با اتفاقی که رخ داد دستور دادند این کار را سریعتر انجام بدهیم.[۸]
*ماجرای پرونده هستهای در دولت اصلاحات هماکنون در حال تکرار دولت اعتدال نیز هست و کسانی که از مذاکره و سازش سخن میگفتند در روزگار پایانی دولتشان اما با مشاهده خباثت غیر قابل احصاء دشمن، بدعهدی طرف خارجی و مهمتر از همه موج فزاینده انتظارات مردم در داخل کشور مجبور به عدول از مواضع خود و از سرگیری فرایندهای پیشرفته هستهای ایران شدهاند.
البته نبایستی از نظر دور داشت که نقش مجلس انقلابی یازدهم و اکثریت مردممدار آن در تصویب قوانین مطلوب و تأکید به دولت برای احقاق حق مردم ایران؛ در این بازگشت به نقاط اوج، یک نقش بیبدیل است.
نقشی بیبدیل که حاصل و ثمره "رأی خوب" مردم در انتخابات مجلس یازدهم در سال ۹۸ است.
گفتنیست در ماده یکم مصوبه اقدام راهبردی مجلس برای لغو تحریمها؛ سازمان انرژی اتمی مکلف شده است که نیاز کشور برای مصارف صلح آمیز به اورانیوم با غنای بالای ۲۰ درصد را به طور کامل و بدون تأخیر تأمین کند.
***
۱_ https://www.ilna.news/fa/tiny/news-۱۰۶۲۵۳۲
۲_ mshrgh.ir/۱۲۰۳۳۸۴
۳_ http://sobhema.news/?p=۱۱۹۸۸
۴_ mshrgh.ir/۹۷۶۴۰۲
۵_ mshrgh.ir/۱۱۲۱۸۸۲
۶_ mshrgh.ir/۱۱۱۹۴۴۲
۷_mshrgh.ir/۱۲۰۴۳۵۹
۸_www.irna.ir/news/۸۴۲۹۷۲۶۵/